Tukea haastaviin vuorovaikutustilanteisiin
-
Hankaava tilanne parisuhteessa
-
Haasteita lapsen / nuoren kanssa
-
Ystävän kanssa asia, joka aiheuttaa jännitettä
-
Ärsyttävä tilanne jossakin tärkeässä ihmissuhteessa, johon kaipaisit selkeyttä
Ristiriitatilanteen käsittelystä voit saada apua tilanteeseen, jossa et tule ymmärretyksi toisen osapuolen seurassa tai et itse ymmärrä toisen käyttäytymistä ja toimintaa. Kenties tarvitset selkeyttä myös omiin ajatuksiin, tunteisiin ja tarpeisiin, jotka tuohon henkilöön ja tilanteeseen liittyvät tai kaipaat yhteyden vahvistamista läheisen ihmisen kanssa.
Mihin työskentely perustuu
Ristiriitatilanteen käsittely perustuu Marshall B. Rosenbergin NVC (nonviolent communication) filosofiaan ja sovitteluprosessiin.
NVC:n tavoitteena on luoda ihmisten välille yhteys, jossa jokainen voisi tulla nähdyksi, huomioonotetuksi ja hyväksytyksi omien tunteiden sekä tarpeiden kanssa. Me kaikki olemme tarvitsevia, eli kaikkea toimintaamme ohjaa yritys tyydyttää tarpeita. Tarpeita ovat esimerkiksi rauha, yksityisyys, turva, ilo, hyväksyntä ja nähdyksi tuleminen. Tunteet kertovat meille sen, milloin tarpeemme on tyydyttynyt tai jäänyt tyydyttymättä. Jokaisella on mahdollisuus harjoitella ja oppia ottamaan vastuuta omista tarpeistaan ja opetella pyytämään, mitä tarvitsee. Kun ymmärrämme toiminnan taustalla olevan tarpeen, voimme tuntea empatiaa toista ihmistä kohtaan, vaikka tämän käyttämät keinot turhauttaisivat tai ärsyttäisivät.
NVC perustuu kieleen ja vuorovaikutustaitoihin. Erityisesti kiinnitetään huomiota tarkkaan kuuntelemiseen, joka tukee empaattisuutta ja huomaavaisuutta sekä toisen kunnioittamista. NVC:n mukaan meillä on luontainen halu tukea toisen hyvinvointia, kun sen saa tehdä vapaaehtoisesti.
Työskentelyn eteneminen
Ristiriitatilanteen käsittelyssä on kolme eri vaihetta: ensimmäinen vaihe sisältää kaikkien osapuolten yksilötapaamiset, toisessa vaiheessa on yhteistapaaminen ja kolmannessa vaiheessa arvioidaan yhdessä tehtyä sopimusta ja sen toimivuutta käytännössä.
Hinta 95 €
/ Tapaaminen
Yksilötapaamiset 1-2 h / tapaaminen
Yksilötapaamisissa keskustellaan, mitä haasteita toisen osapuolen kanssa ilmenee ja missä asioissa itse haluaa tulla kuulluksi ja ymmärretyksi. Tapaamisen aikana selkiytetään, mitä tunteita ja tarpeita kokemasi haasteet sinussa herättävät ja saat tulla kuulluksi niiden kanssa.
-
selvitämme
-
mitä asiaa osapuolet haluavat käsitellä
-
mitä tunteita tilanne herättää ja mitkä tarpeet eivät tyydyty
-
Tarkoitus on, että jokainen osapuoli ymmärtää omien tunteidensa taustat, jolloin pääsemme yhteistapaamisessa tehokkaammin rakentamaan yhteyttä.
Yhteistapaaminen 2-3 h
Yksilötapaamisten jälkeen tapaamme kaikki yhdessä.
Autan teitä käsittelemään asioita, joihin haluatte saada selkeyttä ja jotka koette haasteellisina. Tuen yhteyden löytymisessä välillenne. Saatte kertoa toisillenne, missä haluatte tulla kuulluksi ja mitä tunteita sekä tarpeita näihin tilanteisiin liittyy. Tuen osapuolia kuuntelemaan toisiaan ja rakentamaan yhteyttä uudelleen. Pyydän teitä ilmaisemaan ne tarpeet, jotka haluaisitte täyttyvän suhteessanne ja kertomaan, mitä muutoksia kaipaatte, että hyvinvointi lisääntyisi.
Kun olette kuulleet, mitä toinen tuntee ja tarvitsee, on mahdollisuus keksiä ratkaisuja tilanteeseen. Autan teitä löytämään ratkaisut, jossa molempien osapuolten tarpeet huomioidaan. Jos sovittavia asioita on paljon, voimme tavata yhdessä useamman kerran.
Kirjoitan ratkaisut ja sovitut asiat teille paperille sopimukseksi, jonka molemmat osapuolet saavat vielä tarkistaa ja hyväksyä.
Sopimuksen arviointi 1-2 h
Varaamme sopimuksen arviointiajankohdan, jolloin tarkastelemme, onko sopimus ollut tarkoituksenmukainen vai pitääkö jotakin muuttaa. Arviointiajankohta on noin kahden viikon kuluttua sopimuksen luomisesta.
Halutessanne voimme sopia arviointitapaamisia useamman kerran erityisesti, jos sopimukseen on tarve tehdä muutoksia.
”Aitoa yhteistyötä syntyy silloin, kun kaikki mukana olevat luottavat siihen, että muut tulevat ottamaan huomioon heidän tarpeensa ja arvonsa ja kunnioittavat niitä. Nonviolent Communication rakentuu kunnioittaville käytännöille, jotka mahdollistavat aidon yhteistyön. ”